Chia-Brød

De fleste ved efterhånden at Chiafrø er den nye superkost, spækfyldt med Omega-3, fibre og proteiner. Jeg vil ikke skrive en masse om hvorfor Chia er så skønt, for helt ærlig ved jeg ikke andet end det i allerede kan læse jer til så mange andre steder... MEN jeg vil gerne skrive en masse om hvordan i kan bage super lækkert brød med Chiafrø.
I og med at et Chiafrø kan optage rigtig meget vand (7 gange sin egen vægt) er de med til at sørge for at du for et virkelig saftigt brød, der godt kan ligge lidt uden at blive tør og kedelig. Chiafrø har ikke rigtig nogen smag, så den har ikke særlig stor effekt på brødets smag - det smager lidt som ciabatta - og du kan tilsætte lige hvad du vil af olier, urter eller kerner.



En ting du skal tænke på før du starter er at brødet har flare stadier, der løber over ca. 3 dage. Det er ikke meget der skal laves hver dag, men skal du fx. bruge flutes til en grill-fest i eftermiddag, er det nok en god ide at overveje en anden opskrift. Det kan sagtens lade sig gøre (Chiafrø bliver lagt i blød i kogende vand i 1 time. Lad brødet hæve lunt i skålen 1 time også skal det hæve som brød på en bageplade i 1 time, bag brødet efter anvisningerne længere nede), men for smagen og konsistensens skyld, skal den have lov til at ligge og hygge sig i de tre dage det tager.

Vær opmærksom på at dejen skal ældtes længe og kraftigt, så der er brug for gode muller eller en røremaskine. 

Grundopskrift:
140g vand
18g chiafrø

250g vand
20g gær
200g durummel
430g alm. hvedemel
20g olie
7g salt
100g vand

Dag 1.
Sæt chiafrøende i blød i 140g vand og lad det stå i køleskabet natten over.

Dag 2.
1. Kom 250g lunken vand i et bagefad (eller en stor skål) og rør gæren ud i det.
2. Bland durummel, hvedemel, olie og salt i en anden skål, kom dem over i bagefadet sammen med de udblødte chiafrø og begyndt at ældte dejen sammen. Dejen kommer til at være meget smattet - det skal den være.
3. Bliv ved med at ældte godt og grundigt til den begynder at slippe kanten af skålen (det samme gælder på en røremaskine) og ældt så i ca. 2-3 minutter ekstre til den begynder at føles lækker og elastisk.
4. Hæld de tilbageværende 100g vand ned til dejen lidt af gangen og ældt det ind. Nu bliver det godt smattet igen, men bliv ved med at ældte til den begynder at slippe kanterne - og ældt så lidt længere tid (ca 2 min). (hvis du bruger en røremaskine skal den op på fuld skrald, så snart vandet er ved at være ældtet ind i dejen, og så skal den køre til dejen begynder at klaske imod skålen)
5. Smør en plastbeholder, der er minimum dobbelt så stor som din dej, med neutral olie og lid dejen deri, sæt låget løst på (eller brug folie og prik et par lufthuller med en gaffel) og sæt den i køleskabet.
6. Om aftenen inden du går i seng, kigger du til dejen, den skulle gerne være vokset. Tryk luften ud af den og lad den blive i køleskabet natten over.

Dag 3.
1. Tag dejen ud af køleskabet og tryg luften ud af den minimum 4 timer (gerne længere, helt op til 12timer) inden du vil til at arbejde med den.
2. Strøg køkkenbordet med durummel og vend dejen ud og skær i den ønsket størrelse. Det er vigtigt ikke at røre for meget ved dejen nu, vi vil helst ha at luften bliver i det. skær brød og flutes ud af en gang, sno dem hurtigt om sig selv også er det det. Stykker hakkes ud i firkanter og ligges på bagepladen med det samme.
Dejen rækker til 2 brød, 4 små tynde flutes eller 6 stykker.
3. Lad dine brød hæve på bagepladen i 1-2 timer.
4. Bages ved 220grader; stykker og flutes i 10-15min, brød i 15-20min.
(det skal muligvis ha 3 min. mere eller mindre, afhænig af ovnen) 



Er mit brød bagt?
Kig i bunden, har den fået farve?
Bank lidt på bunden, hvis det lyder hult er dit brød færdigbagt. 



Kommentarer