Hjemmelavet is - Husmor is

Der er noget lidt blæret ved at sætte hjemmelavet is på bordet til sin famile eller gæsterne, især i den
varme sæson er det et stort hit og gir lige lidt ekstre. Det nemmeste at gå igang med er parfait is - eller husmor is - der hverken skal legeres eller drejes på en ismaskine.
Husmor is bliver støbt direkte i en form og du skal ikke blive skuffet hvis der er iskrystaller i, du har ikke gjort det forkert, sådan er is bare når det ikke bliver drejet på en ismaskine. Hvis du nu har invisteret i en ismaskine, kan opskriften køres igennem inden du støber din is, du skal bare være opmærksom på at formen du støber i skal være fryserkold.

Husmor isbase m. Vanillie
(kan varieres - se længere nede)

500g Piskefløde
100g past. Æggeblommer
90g Flormelis
1 stang vanillie

1. Fløden piskes let, den skal være blød, men stadig efterlade mærker fra piskeriset.
2. Æggeblommer, kernerne fra vanilliestangen og flormelis piskes over et vandbad til massen bliver luftig og for en mere pastelagtig farve.
(3. Vend evt. smag i æggemassen)
4. Æggemassen vendes forsigtigt sammen med fløden.
5. Kom is-massen i den ønskede form
6. Sættes i fryseren til den er dybfrossen (6-24 timer)
7. Lad isen stå i køleskabet i ca. 15-30 min inden servering.
8. Nyd isen

Smag:
Der er jo uendelige muligheder når det gælder smag, du kan bruge opkåg og pure af frugter og bær, chokolade, karamel eller skumfiduser, det handler kun om din fantasi; men der er nogle ting du skal være opmærksom på inden du bare propper i.

1. Dosering; smag på det du tilsætter så du er sikker på hvor kraftig det er og vuder om det er nødvendigt at komme 100g eller 2g i din is.

2. Alkohol; alkohol (og salt) er frysehæmmende, kommer du for meget rom i din skildpadde-is vil den simpelthen ikke fryse. Som tommelfingerregel er det max 12% af isens mængde, (det svare til max 83g i opskriften ovenfor) der må bestå af alkohol og det er rigeligt til at give smag.

3. Knas; nødder, chokoladestykker, kiks og så videre er tungere end isen, hvis du kommer det i isen med det samme falder det til bunds og ligger sig fast der. I stedet kan du vente til isen har sat sig lidt i fryseren (1-2timer) og forsigtigt røre det i, så det fordeler sig jævnt.

4. Væske; hvis du tilsætter en meget flydende væske som fx. frugtsaft vil vandet i saften skabe ekstre mange iskrystaller i din is. Derfor er det bedre at kåge den lidt (evt. med lidt sukker) så noget af væsken kan dampe af.

5. Syre; en syreholdig frugt som fx citron, annanas, kiwi mm vil få isen til at skille og blive præls både at se på og spise. Men hvis du giver frugten et opkåge før du putter det i isen opløses syren og så kan du roligt blande det med isbasen.

Kommentarer