Lagkagebunde


Når du vil lave en lagkage er der uendelige muligheder mht. konsistens, smag og udseende. Bundene er lagkagens skelet og bestemmer langt hen af vejen hvilken personlighed din kage får. 

Fx. giver en fragilitebund en knasende, sød og luftig fornemmelse, sammen med flødeskum og friske bær eller frugt er den ideel til en lun sommereftermiddag.

En brownie-bund er helt over i den anden grøft: en massiv og blød chokoladebombe - perfekt til vinterens selvforkælelse. Måske med en vanilje/hvidchokolade-creme, kirsebærsirup og hakkede nødder. (Um... må jeg prøve engang til vinter - det er jo nærmest risalamande i kageform <3 ) 

Fødselsdagskage til en ven - han er lidt speciel.
Den mest almindelige lagkagebund er...
lagkagebunde - en slags allroundér.
En pisket dej af sukker, æg og hvedemel, der kan bages i runde forme eller som hele plader og giver en svampet og lækker bund.
Den alm. lagkagebund kan bruges til alt imellem himmel og jord; lidt ala byggeklodser, der holder creme og hvad man ellers vil have i sin lagkage på plads. De er allerbedst når kagen bliver lagt sammen dagen inde og de rigtig kan få lov til at mænge sig med creme og marmelade ect.
så kagen bliver en helhed... mums!
Årstiden handler meget om cremen;
citrus og andet frisk om sommeren,
chokolade og sødme om vinteren.
  • Piskede lagkagebunde består af 50% æg, 25% sukker og 25% mel. 
  • Det giver de bedste bunde hvis du udskifter 25% af melet med kartoffelmel eller majsstivelse.
  • Vil du have mørke bunde kan du udskifte yderligere 10% af melet med kakao.
  • Der kan der tilsættes forskellig smag og farve hvis man har lyst. 
  • Husk, Husk, Husk at råvarerne er bedst tempererede, lad dem stå ude et par timer inden du begynder at piske dejen, det tager de ikke skade af - tvært imod, giver det et bedre resultat. 
  • Æg og sukker piskes sammen i ca. 12 minutter til den er luftig og helt hvid. 
  • Det kan piskes varmt/koldt med en varmekilde under (men kan være lidt svært derhjemme)
  • Melet skal sigtet 2 gange inden det vendes i. 
  • Bages ved 220 grader i 7-8 minutter. Hold lidt øje med dem, det kan variere fra ovn til ovn. 
Fx. opskrift på én Lagkagebund:
350g æg
175g sukker
130g mel
45g kartoffelmel

1. Pisk æg og sukker i ca. 12 minutter til massen bliver luftig og hvid.
2. Sigt mel og kartoffelmel 2 gang og vend det langsomt i æggemassen.
3. Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir og jævn den ud til en stor firkant med en paletkniv.
4. Bag ved 220grader i 7-8 minutter. Bunden skal være gylden og svampet.

Hvad er at piske varmt/koldt?
Jo altså... det betyder at æg/sukker-massen bliver varmet op i nogle minutter imens den pisker. Det giver mere volumen. På grundforløbet satte vi ild til noget sprit i en alo-skål og satte den under røremaskinen, men det bliver hurtigt noget værre rod og er svært at gøre derhjemme. Jeg tror heller ikke at brandvæsnet er specielt begejstrede for det.
Derfor er det bedre at lave et vandbad: kom lidt vand i en god stor gryde, vent til vandet koger, sæt skålen ovenpå grøden (ligesom når man smelter chokolade) og pisk massen imens skålen står der.

Når man først har lavet bundene kan man begynde at leje med form og farver og fx. lave en skakternet kage. Fødselsdagskage til min bedste veninde.

















Kommentarer