Gær - Hæv Dig!


Det virker måske som et lidt tørt og kedelige emne at skrive om, men de små svampe er essentiel for at kunne bage godt brød. Temperaturen er især vigtig for at gæren kan arbejde optimalt og skabe et lækkert brød.

Gær får brødet til at hæve ved at spise det naturlige sukker i melet og omdanne det til CO2. 
Som om de puster en ballon op indefra. 
De arbejder bedst ved 36-37grader i et fugtigt klima.

Her får i lidt generelle råd om hvordan i kan hjælpe gæren godt på vej:

Alle kender husmoderens råd om at opløse gæren i lunkent vand før du ælter det sammen med de resterende ingredienser, og det er en udmærket måde at gøre det på i mindre portioner.
kommer du op og skal til at bruge et helt kilo mel, gør det ikke noget bare at lade det hele røre sammen af en gang i en røremaskine, bare sørg for at holde salt og gær adskilt - de kan ikke så godt lide hinanden.

Pas på med at tilsætte for varmt vand.
Hvis dejtemperaturen kommer op over de 40grader begynder gæren at dø og vil ikke hæve.
hvis du gerne vil teste om vandet er for varmt så dyp lillefingeren - hvis du brænder dig, er vandet for varmt.

Pas på med at tilsætte for koldt vand. 
Kulde dræber ikke gæren, men som med alt andet levende bliver de langsommere og sløve og kommer til at bruge evigheder på at komme ordentligt op i størrelse.

Hvis du vil hæve brødet som de gør ude i bagerierne - det sænker hævetiden og gir et flottere finish - er alt du skal bruge en ovn og en skål med vand. Kun den sidste hævning lige inden de skal i ovnen!

- stil ovnen på 50 grader og lad den varme op.
sluk så for ovnen, stil en skål med vand i bunden af ovnen og lad det stå der i 10-15 min.
 Formbrød - stil brødet/brødende på en rist i midten af ovnen og lad dem stå og hæve i en times tid til halvanden. kig lidt ind til dem en gang imellem, omkring når de har nået dobbelt størrelse er de klar. Hvis overfladen er begyndt at blive klistret har de fået lidt for meget, men det kan sagtens blive et godt brød alligevel.
 Sammenbagt brød: lig brødet med to-tre cm i mellem sig på en bage plade med papir og lad dem hæve i en time til halvanden til de er dobbelt størrelse.

- hvis du har en af de der fancy digitalovne så stil ovnen på 36grader fra starten af og sæt skålen ind i 10 min før du sætter dit brød ind til hævning.

Kommentarer